Fed snížil sazby a investice polil živou vodou, tvrdí analytik

Finanční trhy jsou letos v plusu, ale mají za sebou již i několik výrazných propadů. V USA se navíc blíží prezidentské volby, jejichž výsledek bude určující nejen pro finanční trh. Na druhé straně americká centrální banka už začala snižovat úroky. Což by mělo pomoci akciovým trhům a celé americké ekonomice, která je silně závislá na dění na burzách.

Vydáno: 10. 10. 2024
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Trh očekával, že Fed sazby v půlce září sníží, ale nepočítal s tím, že to udělá rovnou o půl procenta. Spekulovalo se o 25 bazických bodech. „Fed se ale rozhodl pro výraznější snížení s poukazem na silný pokles inflace a zpomalující trh práce,“ říká analytik XTB Tomáš Cverna.

Už na přelomu srpna a září, kdy došlo k výraznému propadu finančních trhů, se ukázalo, že americká ekonomika čeká na vzpruhu právě v podobě snižování úroků. Klíčovou roli v tom tehdy hrála data z amerického trhu práce. Investoři se obávali hospodářské recese v USA. Trhy se však rychle vrátily na původní hodnoty. A po posledním jednání měnového výboru šéf Fed Jerome Powell všechny ubezpečil o tom, že důvěra centrální banky v příznivé podmínky na trhu práce posiluje.

Dluhopisový a akciový trh

Tak jako tak rozhodnutí Fed začít snižovat úrokové sazby ovlivnilo a ještě ovlivní finanční trhy. Co to značí pro dlouhodobého investora? „Musíme uvědomit, že se blíží doba, kdy centrální banky sníží základní úrokové sazby a tím pomůžou tradičním akciím, které na normalizaci měnové politiky vydělají,“ říká investiční analytik skupiny Partners Martin Mašát.

Z finančních aktiv vedle akciových trhů doporučuje nezapomínat na dluhopisové trhy. Tam se výnosy stále ještě pohybují relativně vysoko a hlavně i výnosy bezrizikových státních dluhopisů jsou vysoko nad inflací. Podle něj budou i nadále konzervativní investice přinášet kladné reálné zhodnocení. Tedy zhodnocovat investice nad úrovní inflace.

„Opatrný bych byl u investic směřujících do zlata, které hlavně v důsledku natahujícího se ukrajinského konfliktu a dalších geopolitických rizik zdražilo letos asi o čtvrtinu,“ doplňuje. Skutečností je, že zlato po oznámení rozhodnutí Fed o snížení úrokových sazeb posílilo k novému maximu v podobě 2 600 amerických dolarů za unci.

Situaci na akciových trzích Martin Mašát charakterizuje odmítnutím tvrzení, že ty jsou aktuálně na vrcholu. V této souvislosti upozorňuje na zakolísání cen technologických akcií.

„Ukazuje se, že jejich setrvalý rychlý růst v posledních letech byl postavena na víře v nekonečný růst díky novým technologiím a v přesvědčení, že umělá inteligenci bude za lidi myslet a pracovat. Tak to ale není,“ říká.

A upozorňuje i na další sektory. Zmiňuje například spotřební průmysl či zdravotnictví. Ty a další byly po určitou dobu na okraji zájmu investorů. Tomu odpovídá i jejich nižší ocenění.

Co bude a jak složit portfolio

„Do konce roku očekávám mírný, ale volatilní růst amerických a evropských akciových indexů. V USA nejvýznamnějším faktorům, které rozhýbají ekonomikou a zprostředkovaně i trhy, vévodí probíhající řízené ekonomické zpomalení a blížící se volby,“ nastiňuje další možný vývoj investor Tomas Michálek ze společnosti STARTer Investment Partners.

V EU pak podle něj půjde hlavně o postoj k ruské agresi na Ukrajině. Důležité bude i hospodářské zpomalení v Číně a výsledek amerických prezidentských voleb. Co ale platí vždy, je mít podle investičních odborníků diverzifikované portfolio. Záleží na každém, jak si akciové portfolio poskládá. A jak si srovná riziko s případným výnosem.

„Cest je mnoho od agresivních růstových sektorů přes menší regionální akciové trhy či akcie malých firem až po nelikvidní, private equity‘ investice, kde jde opravdu o velmi rizikové a dlouhodobé sázky,“ uzavírá Martin Mašát. Dodává, že už jen to, že Fed začal se snižováním základních úrokových sazeb, znamená, že trhy polil živou vodou.

Zdroj: idnes.cz